Sportcentrum Essink Eindhoven

 

Het ontwerp voor deze sportschool is tot stand gekomen door invloeden vanuit de locatie en door de keuze twee afzonderlijke volumes te creëren. De locatie, gelegen tegen de rug van een tribune van het voetbalstadion van EVV en ingeklemd door een vijftal monumentale bomen welke de oorspronkelijke contour van een atletiekbaan volgen, heeft ruwweg de vorm van een kwart cirkel.

 

De belangrijkste onderdelen van het te realiseren programma waren onder andere twee grote sportruimten voor judo, een grote fitnessruimte, een spinningruimte en een instructiezwembad. Door het zwembad als bijzondere functie onder te brengen in een ander volume als het hoofdprogramma ontstaat er een interessante gebouwconfiguratie waarbij de hoekverdraaiing van beide volumes voor extra spanning zorgt ter plaatse waar de twee elkaar ontmoeten. Deze plek vormt vervolgens ook letterlijk de ontmoetingsplek van het gebouw met de hoofdentree en een horecaruimte op de begane grond en een loopbrug op de verdieping.

 

De hoofdentree is met opzet niet georiënteerd op het naastgelegen parkeerterrein maar is gelegen aan de groene restruimte van de locatie. Zodoende lopen de sporters en het bezoekend publiek door de natuur naar de entree en krijgen zowel het gebouw als de aanwezige natuur een hoge belevingswaarde.

 

De toegepaste gevelmaterialen baksteen en hout benadrukken het verschil tussen de twee belangrijkste onderden van het gebouw en samen met een aantal zorgvuldig gekozen gevelopeningen vormt het geheel een sterke compositie met een unieke beleving van natuur, gebouw en sport.

 

Ontwerp gerealiseerd tijdens mijn dienstverband bij Van den Pauwert architecten Eindhoven.

 

Custom Field

Lorem ipsum dolor sit amet